Hoe verkoop je een huis als je uit elkaar gaat?

Een scheiding, of die nu pijnlijk is of wederzijds is overeengekomen, roept bijna altijd een lastige vraag op: wat moet er gebeuren met de gezamenlijke woning? Als twee mensen samen een huis hebben gekocht, is de verkoop ervan vaak onvermijdelijk. Te midden van alle emoties, administratieve procedures en financiële kwesties kan het echter moeilijk zijn om de zaken helder te zien.
Bij Chrysalide werken we regelmatig met mensen in deze situatie. En we weten hoe belangrijk het is om luisteren, duidelijkheid en efficiëntie te combineren. Dus hier is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen begrijpen hoe je een huis verkoopt als je uit elkaar gaat.
Er zijn verschillende redenen waarom het nodig kan zijn om een huis te verkopen:
Geen van beide partners is bereid of in staat om het aandeel van de ander uit te kopen
Het huis is te groot, te vol herinneringen of gewoon niet geschikt voor ieders nieuwe leven.
De kosten zijn te hoog voor een eenverdiener
Het is een gezamenlijke beslissing om een levensfase passend af te sluiten
In alle gevallen maakt de verkoop het mogelijk om de gezamenlijke activa te liquideren, een eventueel krediet terug te betalen en de resterende bedragen eerlijk te verdelen.
Voordat er actie wordt ondernomen, moet de juridische status van het eigendom worden opgehelderd:
Gemeenschap van goederen: het eigendom wordt gezamenlijk gehouden, zelfs als slechts één persoon het heeft gefinancierd. Je moet dan overeenkomen om het te verkopen, of een liquidatieprocedure doorlopen.
Scheiding van eigendom: elke persoon behoudt zijn deel van het eigendom volgens zijn inbreng. Dit wordt gespecificeerd in de koopakte.
Het onroerend goed is gezamenlijk eigendom als je het als koppel hebt gekocht. In dit geval bent u gezamenlijk eigenaar naar rato van uw inbreng (bijvoorbeeld 50/50 of 70/30, afhankelijk van de koopakte).
Als er maar één eigenaar is: de ander heeft geen rechten op het eigendom, tenzij hij of zij heeft bijgedragen aan de terugbetalingen (en dit kan bewijzen).
Tip: als je mede-eigenaar bent, kun je niet verkopen zonder toestemming van de andere mede-eigenaar.
Zelfs in het geval van een moeilijke scheiding is het essentieel om dingen te bespreken, of via een bemiddelaar of notaris, om te bepalen :
Als het pand wordt verkocht
Tegen welke prijs
Wanneer is de deadline
Hoe de kosten worden verdeeld (werk, agentschap, krediet, enz.)
Bij Chrysalide weten we hoe emotioneel beladen deze fase kan zijn. We blijven neutraal, luisteren goed en zorgen ervoor dat elke partij wordt gehoord.
Het is cruciaal om een objectieve, nauwkeurige en goed onderbouwde taxatie te hebben. Dit helpt meningsverschillen te voorkomen, legt een solide basis voor discussie en voorkomt onder- of overwaardering van het onroerend goed.
Als een lening nog uitstaat, zijn er verschillende scenario’s mogelijk:
Het eigendom wordt doorverkocht en de lening wordt terugbetaald met de opbrengst van de verkoop.
Als er nog een saldo moet worden betaald, wordt dit verdeeld tussen de twee medeleners.
Een kwijting van de hypotheek kan nodig zijn (te regelen met je advocaat).
Zodra er een overeenkomst is bereikt, starten we de verkoop:
Professionele foto’s
Geoptimaliseerde reclame
Gecoördineerde bezoeken
Transparante communicatie tussen de twee voormalige partners
Chrysalide kan alle uitwisselingen centraliseren om spanningen of misverstanden te voorkomen.
De voorlopige koopovereenkomst wordt ondertekend in aanwezigheid van beide partijen (of een gevolmachtigde).
De koopakte wordt ondertekend bij de notaris, die het geld onder de voormalige partners verdeelt volgens wat was overeengekomen of vastgelegd in de koopakte.
Zelfs als de scheiding pijnlijk is, kan een overhaaste verkoop je geld kosten. Het is het beste om een stapje terug te doen en de hulp in te roepen van een neutrale professional.
Notariskosten, eventuele boetes voor vervroegde aflossing van de lening, verplichte diagnoses… Al deze kosten moeten duidelijk worden gespecificeerd.
Het is menselijk, maar contraproductief. Een verkoop voorkomen uit woede of letsel vertraagtalleen maar het herstel… en zorgt vaak voor extra kosten.
Als de verkoop niet mogelijk of gewenst is :
Buy-out: een van de partners koopt het aandeel van de ander. Er moet een nieuwe waardering worden uitgevoerd, financiering worden verkregen en de transactie moet worden geformaliseerd in een notariële akte.
De woning verhuren: tijdelijk of permanent, dit kan een gedeeld inkomen opleveren. Je moet voorzichtig zijn met de verdeling van de kosten.
Gezamenlijk eigendom bij overeenkomst: een gereguleerde overeenkomst om het beheer van het eigendom “onder te brengen”.
Bij Chrysalide pakken we het anders aan:
We begrijpen dat achter elke verkoop een leven in transitie schuilgaat. Het is ook onze rol om je met vriendelijkheid en neutraliteit te ondersteunen.
Onze schattingen zijn goed onderbouwd, transparant en realistisch. Geen loze beloftes, geen druk.
Wij vergemakkelijken de administratieve procedures, organiseren bezoeken en beheren de communicatie tussen beide partijen, zodat iedereen met een gerust hart verder kan.
Een huis verkopen als je uit elkaar gaat is niet alleen een juridische of financiële kwestie. Het is vaak een symbolische stap, soms pijnlijk, maar ook noodzakelijk om een schone bladzijde om te slaan.
Bij Chrysalide zijn we er om je te helpen verder te gaan met duidelijkheid, met oprechte, discrete en respectvolle ondersteuning.
Vastgoedmakelaar erkend door het IPI onder nummer 510 987 in België - Ondernemingsnummer: VAT BE 0849.890.739 - Toezichthoudende instantie: IPI, Luxemburgstraat 16B, 1000 Brussel - Onderworpen aan de deontologische code van het IPI
Beroepsaansprakelijkheid en waarborg via AXA Belgium NV - polis nr. 730.390.160
2025 Immo Chrysalide